Nijmegen door de mensenrechtenbril

mensenrechtenbril01
In het midden: burgemeester Bruls, wethouder Frings en voorzitter Selman van de Adviescommissie Allochtonen

Aansluitend bij het nieuwe 'Programma Mensenrechten in Nederland' van Amnesty Nederland heeft de lokale groep Nijmegen in 2012 het initiatief genomen om in gesprek te komen met de Nijmeegse politiek. Na een voorbereidend gesprek in oktober was het zover. Op 19 februari kwam een bijzonder gezelschap bijeen om met z'n allen door een heuse mensenrechtenbril naar het Nijmeegse beleid te kijken.

Aanwezig waren burgemeester Bruls, de wethouders Frings, Beertens en Tankir, de leden van vier Adviescommissies (Adviescommisie Allochtonen, Adviescommissie Jeugd, Maatschappelijke Opvang en Gehandicaptenbeleid, Adviescommissie Homo-lesbisch beleid en Adviescommissie Seniorenbelid), enkele raadsleden en beleidsambenarenén vertegenwoordigers van Amnesty Nijmegen en Ieder1Gelijk.

De avond werd geopend door professor Barbara Oomen (decaan van de Roosevelt Academy in Middelburg en hoogleraar rechtssociologie aan de Universiteit van Utrecht). Zij hield een inleiding over het belang van mensenrechten voor gemeenten: 'leg al je beleidsvoornemens langs de mensenrechten-meetlat' was haar motto.


mensenrechtenbril04
Professor Barbara Oomen en programmacoördinator Dave Hardy

Dave Hardy, programmacoördinator bij Amnesty Nederland, liet de aanwezigen door een mensenrechtenbril kijken naar een aantal maatschappelijke problemen waar gemeenten mee worden geconfronteerd.

mensenrechtenbril02

mensenrechtenbril03

Burgemeester Bruls en ook de wethouders hebben toegezegd de aanbevelingen voor Nijmegen zeker ter harte te nemen. B & W zullen bekijken of Nijmegen een mensenrechtenstad kan worden, op navolging van Utrecht, de eerste en tot nu toe enige mensenrechtenstad in Nederland die door de Verenigde Naties is erkend.

Zie onze Fotogalerij voor meer foto's.

Zie voor meer informatie ook de brochure Goed Bezig die Amnesty en VNG samen hebben geschreven over over de betekenis van mensenrechten voor Nederlandse gemeenten en hoe Utrecht invulling geeft aan internationale mensenrechtenverdragen in het verslag Mensenrechten in Utrecht.

 

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form