Ezine 65

Ezine 65
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Doe mee met onze mensenrechtenacties
Voor het eerst in anderhalf jaar hoeven we geen online-acties meer te bedenken, maar mogen en kunnen we weer fysieke acties uitvoeren. Op 18 september was dat bij het buitenfestival Di-Vers, op 30 september doen we dat weer binnen in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg. Op die avond organiseert de Vrouwenrechtengroep een thema-avond over huiselijk geweld en mensenrechten. 
De bioscopen zijn weer open en kunnen we weer beginnen met een nieuw seizoen vol fantastische mensenrechtenfilms tijdens de Movies That Matter On Tour in Lux. We wijzen ook alvast naar de Write For Rights die we op zaterdag 11 december wederom in de bieb gaan organiseren.
Tot slot vragen we aandacht voor onze nieuwe rubriek: 'Maak kennis met de leden van Amnesty Nijmegen'.     

30 September: Huiselijk geweld en mensenrechten

De Vrouwenrechtengroep Amnesty Nijmegen organiseert op 30 september een thema-avond over huiselijk geweld en mensenrechten. Huiselijk geweld omvat ernstige strafbare feiten, zoals lichamelijke en seksuele geweldpleging en bedreiging. Uit onderzoek blijkt dat huiselijk geweld op grote schaal voorkomt, ook in Nederland. Wereldwijd wordt één op de drie vrouwen ooit slachtoffer van seksueel geweld binnen een intieme relatie, meldt de VN. Volgens sommige internationale onderzoeken lopen vrouwen gemiddeld een zes tot zeven keer zo grote kans als mannen om serieus gewond te raken door geweld van hun partners.

Gastsprekers zijn Charlotte Hindriks, trainer van Moviera, ervaringsdeskundige Anita Wix en Martine Goeman, verantwoordelijk voor het Gender-programma van Amnesty Nederland.

Die avond zijn er ook optredens van theatergroep Binnenste Buiten, dichteres Marjolein Pieks en kunstenares Syl Tuerlings.

De thema-avond is gratis toegankelijk. Klik daarvoor op het verplichte aanmeldingsformulier:
https://forms.gle/a2LKh3hJiFAK1GmQ7
Alle noodzakelijke maatregelen (zoals goede ventilatie) zijn in samenspraak met de bibliotheek genomen.

Locatie: Openbare Bibliotheek De Mariënburg
Aanvang: 20.00 uur
Inloop: Vanaf 19.30 uur


Nieuw seizoen met films van Movies That Matter On Tour    
Met Movies that Matter On Tour brengen we* de allerbeste mensenrechtenfilms van Movies That Matter naar filmtheaters door heel Nederland. De films snijden maatschappelijke thema’s aan op een indringende manier. Films die ogen openen, informeren en inspireren.

Elke maand presenteren we één spraakmakende film met een verdiepingsprogramma:

13 oktober: Here We Are
Een prachtig verhaal over de worsteling van een toegewijde vader, en de moeilijke keuzes die komen kijken bij het zorgen voor een autistische zoon.

24 november: Antigone
Antigone raakt in conflict met de politie. Zij en haar familie komen erachter dat voor immigranten gerechtigheid heel eigen spelregels heeft.

8 december: The Dilemma of Desire
Een provocerende film die helpt om de dialoog over vrouwelijke seksualiteit te normaliseren. De film volgt diverse, intergenerationele verhalen van vrouwen die leugens over vrouwelijk seksueel verlangen, lichaam en macht aan diggelen slaan.

12 januari: Colombia in My Arms
Het vredesakkoord tussen de FARC-guerrilla's en de Colombiaanse regering brengt het land in chaos. Wat gebeurt er met een broze vrede in een ongelijk land als het "verkeerde" doen gemakkelijk kan worden gerechtvaardigd als het enige middel tot strijd?

De films worden steeds om 19.30 uur vertoond.

* Een samenwerking van Amnesty Nijmegen, Studentengroep Amnesty Nijmegen, Lux en Movies that Matter.


Vooraankondiging: Write For Rights op 11 december

De fysieke Write For Rights (voorheen Schrijfmarathon) ging afgelopen jaar door de coronaperikelen niet door. Dit jaar -corona volente- gaat de Write For Rights wel door.       

10 December is de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op of rondom die dag zijn er ook dit jaar weer meer dan duizend plekken in Nederland waar geschreven kan worden voor mensenrechtenactivisten. In Nijmegen doen we dat op zaterdag 11 december in onze vaste plek: de Openbare Bibliotheek De Mariënburg.We schrijven voor mensen in Bezette Palstijnse Gebieden, China, Egypte, Eritrea, Guatemala, Mexico, Nigeria, Oekraïne, Thailand en Wit-Rusland (Belarus).

Ter verpozing tijdens het schrijfwerk bieden we muziek, spoken word, gedichten en columns aan van uiteenlopende kunstenaars. En gratis ranja, koffie en thee.

Meer informatie vindt u in het volgende Ezine.
Zet die dag alvast in uw agenda!


Maak kennis met de leden van Amnesty Nijmegen

We starten met een nieuwe rubriek waarbij steeds een of twee leden van Amnesty Nijmegen zichzelf voorstellen. De eerste twee zijn onze nieuwe penningmeester en onze nieuwe activiteitencoördinator.

"Hallo! Ik ben Peter Breukers en sinds deze zomer ben ik de penningmeester van Amnesty Nijmegen.

In mei kreeg ik een mailtje van Amnesty Nederland waarin stond dat de Nijmeegse afdeling zocht naar een penningmeester. Omdat ik op zoek was naar een leuke klus bij een organisatie met een maatschappelijke meerwaarde, viel dat mailtje op vruchtbare grond. Na een paar leuke gesprekken met enthousiaste mensen, was ik er snel uit: samen met de andere leden van de werkgroep wil ik me graag inzetten voor Amnesty.

Voor de liefhebbers: ik ben 52, ben in 1992 naar Nijmegen gekomen om te studeren en sindsdien ‘blijven hangen’ en ik werk als gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Overbetuwe. Tot ziens!
"


"Mijn naam is Roland Visser en sinds april ben ik de activiteitencoördinator van de werkgroep. Afgelopen zaterdag (18 september) viel er voor mij voor het eerst iets te coördineren en actief helpen, tijdens het festival Di-Vers. Er zijn gedurende de middag vele handtekeningen onder de petities gezet en heb ik geleerd dat (vooral) volwassenen helemaal kunnen opgaan in het spel Jenga.

Aan de Radboud universiteit volg ik momenteel de pre-masters 'Filosofie' en 'Religiewetenschappen' ten einde de master 'Geestelijke verzorging' te doen. Voorheen ben ik betrokken geweest bij projecten van NGO's op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, hiervoor deed ik eveneens een HBO-minor. Mijn drang/wens om het vage 'iets' te doen voor de samenleving, bracht me bij Amnesty Nijmegen. Ik hoop hier van betekenis te zijn.

In mijn vrije tijd begeef ik me vaak naar de klimhal, lees ik graag en onderhoud ik mijn fantasie door te tekenen/schilderen/schrijven. Schrijven wordt er vast en zeker ook weer in grote getalen gedaan tijdens het Write for Rights-evenement aan het einde van dit jaar." 

 

Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form