Azza Soliman

De Vrouwenrechtengroep heeft ook een vrouwencasus van Amnesty geadopteerd. De groep ondersteunt Azza Soliman van CEWLA. 

azza soliman

Azza Soliman is een Egyptische vrouwenrechtenverdediger en mensenrechtenadvocaat. Ze is daarnaast één van de pioniers van het islamitische feminisme in Egypte.

Azza Soliman heeft het Centre for Egyptian Women's Legal Assistance (CEWLA) opgericht om rechtsbijstand te verlenen aan vrouwen getroffen door geweld, misbruik of afkomstig zijn uit gemarginaliseerde gemeenschappen, zoals vluchtelingen of slachtoffers van mensenhandel.

De gespecialiseerde juridische hulpcentra van CEWLA bieden vrouwen gratis toegang tot rechtshulp en psychologische ondersteuning waardoor ze hun leven weer kunnen opbouwen. Azza Soliman zet zich met CEWLA ook in tegen vrouwenbesnijdenis, incest en kindhuwelijken.

Het belang van haar academische werk- en beleidsaanbevelingen wordt erkend, zelfs door wetgevers en verschillende religieuze leiders. Daarom kan Azza Soliman noodzakelijke debatten binnen de gemeenschap over deze gevoelige onderwerpen stimuleren.

In de context van een toenemend restrictief beleid ten aanzien van het maatschappelijke middenveld, legt de nieuwe NGO-wet zware beperkingen op de activiteiten van maatschappelijke organisaties in Egypte. In dit politieke klimaat blijft Azza Soliman één van de meest kritische en invloedhebbende mensenrechtenverdedigers.

De Egyptische overheid is een onderzoek tegen haar gestart als onderdeel van de zogenaamde ‘Foreign Funding Case’, waarin een aantal bekende NGOs en mensenrechtenverdedigers wordt onderzocht. Als gevolg hiervan kreeg de mensenrechtenverdedigster een reisverbod opgelegd en zijn zowel haar persoonlijke tegoeden als die van haar advocatenkantoor bevroren. Azza Soliman kan een levenslange gevangenisstraf krijgen vanwege haar dappere mensenrechtenwerk.

Azza Soliman was verder een van de 10 genomineerden voor de Mensenrechtentulp 2017, een jaarlijkse prijs van de Nederlandse regering die wordt uitgereikt aan moedige organisaties of personen die op een innovatieve wijze de mensenrechten in de wereld bevorderen.

Zie ook dit filmpje 'Brave' (= dapper) van Amnesty hieronder:

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form