Actueel: Online gastlessen

De Scholengroep van Amnesty Nijmegen heeft een reeks online gastlessen opgezet voor voortgezet onderwijs (aparte versies voor vmbo en havo/vwo), middelbaar beroepsonderwijs en hoger beroepsonderwijs.

Online gastles 'Vluchtelingen & Asielzoekers' 
De gastles begint met een kahoot. We bekijken de verdeling van vluchtelingen over de wereld en de redenen waarom mensen vluchten. We maken kennis met Fajira die in een van de grootste vluchtelingenkampen van de wereld woont. We verdiepen ons aan de hand van een aantal stellingen in op de vraag wie er voor betere opvang van vluchtelingen moet zorgen. En we sluiten af met een opdracht over wat je allemaal in een koffer meeneemt als je halsoverkop moet vluchten. 

vluchtelingen onlinegastles
Screenshot van een van de onderdelen van de online gastles 'Vluchtelingen & asielzoekers

Online gastles 'Muziek en mensenrechten' (alleen voor havo/vwo, mbo, hbo)
De gastles begint met een kahoot. We buigen ons over de vraag over muziek een mensenrecht is. We luisteren naar het nummer 'Angst' van de Nederlandse rappor Fresku over positieve en negatieve kanten van mensenrechten. We gaan dieper in op vier verschillende functies van muziek m.b.t. de mensenrechten. Daarbij kijken we ook naar de rol van muziek bij protestbewegingen (Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en Black Lives Matter). En tot slot bekijken wat Amnesty doet i.r.t. muziek.

muziekenmensenrechten onlinegastles
Screenshot van een van de onderdelen van de online gastles 'Muziek en mensenrechten'

Online gastles 'Democratie en dictatuur'
We beginnen met een grafiek over democratie en dictatuur die door de leerlingen moeten worden aangevuld. We bekijken welke dictators het langst aan de macht zijn geweest. We laten zien dat het verschil tussen democratie en dictatuur niet zwartwit is. We kijken naar overeenkomsten en verschillen tussen mensenrechten en grondrechten. We kijken wie er voor de mensenrechten opkomen. En we sluiten af met de online Grote Democratie-Dictatuur-Quiz.

democratie dictatuur onlinegastles
Screenshot van de openingspagina van de online gastles

Online gastles 'Gender, genderongelijkheid en gendergerelateerd geweld' (alleen voor havo/vwo en hbo)
We beginnen met een raadsel dat de leerlingen/studenten mogen proberenop te lossen. Vervolgens doen we een kahoot over alles wat met gender te maken heeft. We gaan verder dieper in op gendersterotypen toen en nu, dichtbij en ver weg. We kijken naar de uitwassen van gendergerelateerd geweld en we sluiten af met enkele (online) gendergerelateerde acties van Amnesty in Nederland en internationaal.

online gender
Screenshot van de openingspagina van de online gastles

Interesse? Stuur een email of bel voor een of meer online gastlessen.

24 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Sociale Media

whats amnesty nijmegen facebook-eigenlogo vrouwenrechtengroep facebook

instagram instagram

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

Login Form